در صورتی که شرکت برای مدت معینی تشکیل و مدت منقضی شده باشد و یا موضوع شرکت انجام یافته و یا انجام آن غیرممکن شده باشد و… شرکت منحل میشود.
مأخذ محاسبه مالیات دوره انحلال
مطابق ماده ۱۱۵ ق.م.م مأخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل میشوند ارزش دارایی شخص حقوقی است منهای بدهیها و سرمایه پرداخت شده و اندوختهها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلاً پرداخت گردیده است.
(سرمایه پرداخت شده + اندوختهها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلاً پرداخت شده + بدهیها) – ارزش داراییها = مأخذ مالیات انحلال
نکته ۱- بنا به صراحت ماده ۱۱۵ ق.م.م سودهایی که مالیات آن قبلاً پرداخت نشده است قابل کسر از ارزش داراییهای اشخاص حقوقی منحله در رسیدگی به مالیات آخرین دوره عملیاتی آنها دوره انحلال نخواهد بود.
نکته ۲- به استناد بخشنامه شماره ۱۶۷۶۲/۳۳۶۸/۲۱۱ مورخ ۳۰/۲/۸۶ از آنجایی که اندوختهها و مانده سودهای ایجاد شده از محل سود حاصل از منابع معاف از مالیات در حکم اندوختهها و سودهایی که مالیات آن قبلاً پرداخت گردیده است تلقی نمیگردد بنابراین اندوختهها و سودهای مزبور قابل کسر از ارزش داراییهای اشخاص حقوقی منحله در رسیدگی به مالیات آخرین دوره عملیاتی آنها دوره انحلال نخواهد بود.
نکته ۳- در صورتی که در دوره انحلال از اول سال تا تاریخ انحلال اقلام کتمان شده وجود داشته باشد به میزان داراییهای کتمان شده صندوق، بانک، بدهکاران، اسناد دریافتنی و… باید به ارزش داراییها اضافه شود همچنین اگر بابت آن دوره هزینههای غیرمستند یا غیرمرتبطی ابراز شده که موجب کاهش ارزش یا تقلیل داراییها گردیده بایستی معادل آن به ارزش داراییها افزوده شود. در صورتی که جمع ارزش تعیین شده اقلام مربوط به طرف بدهکار ترازنامه بیشتر از جمع ارزش اقلام طرف بستانکار ترازنامه باشد با رعایت سایر مقررات مربوط برای مازاد داریی بر بدهی و سرمایه عنداللزوم برگ تشخیص مالیات صادر میگردد.
مبنای ارزشیابی داراییهای اشخاص حقوقی منحله
مطابق تبصره ۱ ماده ۱۱۵ ق.م.م ارزش دارایی شخص حقوقی نسبت به آنچه قبلاً فروش رفته براساس بهای فروش و نسبت به بقیه براساس بهای روز انحلال تعیین میشود.
مطابق تبصره ۲ ماده ۱۱۵ ق.م.م چنانچه در بین داراییهای شخصی حقوقی که منحل میشود دارایی یا داراییهای موضوع مالیات بر درآمد املاک و سهام یا سهم الشرکه یا حق تقدم سهام شرکتها وجود داشته باشد و این دارایی یا داراییها حسب مورد در هنگام نقل و انتقال قطعی مشمول مقررات مواد ۵۹ و ۱۴۳ و ۱۴۳ مکرر الحاقی ق.م.م باشند در تعیین مأخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی منحله ارزش دفتری دارایی یا داراییهای مذکور جزء اقلام داراییهای شخص حقوقی منحل شده منظور نمیگردد و معادل همان ارزش دفتری از جمع سرمایه و بدهیها کسر میگردد. مالیات متعلق به دارایی یا داراییهای مزبور حسب مورد براساس مقرراتمواد ۵۹ و ۱۴۳ و ۱۴۳ مکرر الحاقی ق.م.م تعیین و مورد مطالبه قرار میگیرد.
مطابق تبصره ۳ ماده ۱۱۵ ق.م.م آن قسمت از اموال اشخاص حقوقی منحل شده که براساس مقررات فوق در تاریخ انحلال مشمول مالیات مقطوع موضوع مواد ۵۹ و ۱۴۳ و ۱۴۳ مکرر الحاقی ق.م.م باشند در اولین نقل و انتقال بعد از تاریخ انحلال مشمول مالیات نخواهند بود.
نرخ محاسبه مالیات اشخاص حقوقی منحله
مطابق تبصره ماده ۱۱۶ ق.م.م مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل میشوند با رعایت تبصره (۲) ماده ۱۱۵ ق.م.م به نرخ مذکور در ماده ۱۰۵ ق.م.م یعنی بیست و پنج درصد (۲۵%) محاسبه میگردد. در خصوص املاک، حق واگذاری محل، سهام یا سهم الشرکه یا حق تقدم سهام نرخها متفاوت بوده و به شرح ذیل میباشد.
۲% × ارزش روز حق واگذاری محل = مالیات انحلال
۵% × ارزش معاملاتی ساختمان و زمین = مالیات انحلال
۴% × ارزش اسمی سرمایه گذاری در شرکتهای غیر بورسی = مالیات انحلال
۵/۰% × ارزش روز سرمایه گذاری در شرکتهای بورسی = مالیات انحلال
تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی منحله
* مطابق ماده ۱۱۴ ق.م.م آخرین مدیر یا مدیران شخص حقوقی مشترکاً موظفاند قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی یا سایر ارکان صلاحیتدار که برای اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شخص حقوقی دعوت شده است اظهارنامهای حاوی صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی در تاریخ دعوت روی نمونهای که بدین منظور از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه میگردد تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نمایند اظهارنامهای که حداقل حاوی امضاء یا امضاهای مجاز و حسب مورد مهر موسسه بر طبق اساسنامه شخص حقوقی باشد برای اداره امور مالیاتی معتبر خواهد بود.
* مطابق ماده ۱۱۶ ق.م.م مدیران تصفیه مکلفاند ظرف شش ماه از تاریخ انحلال (تاریخ ثبت انحلال شخص حقوقی در اداره ثبت شرکتها) اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی را براساس ماده ۱۱۵ ق.م.م تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.
مواعد تشخیص مالیات و ابلاغ برگ تشخیص اشخاص حقوقی منحله
* مطابق ماده ۱۱۷ ق.م.م اداره امور مالیاتی مکلف است برابر مقررات قانون مالیاتهای مستقیم به اظهارنامه مربوط به آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی خارج از نوبت رسیدگی نموده و در صورتیکه به مندرجات آن اعتراض داشته باشد حداکثر ظرف یک سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه، مالیات متعلق را به موجب برگ تشخیص تعیین و ابلاغ نماید وگرنه مالیات متعلق به اظهارنامه تسلیمی به وسیله مدیران تصفیه (کسی که امر تصفیه بر عهده اوست) قطعی تلقی میگردد. در صورتیکه بعداً معلوم گردد اقلامی از دارایی شخص حقوقی در اظهارنامه ذکر نشده است نسبت به آن قسمت که در اظهارنامه قید نشده در مهلت مقرر در تبصره ماده ۱۱۸ ق.م.م مالیات مطالبه خواهد شد.
مطابق ماده ۱۱۸ ق.م.م تقسیم دارایی اشخاص حقوقی منحل شده قبل از تحصیل مفاصا حساب مالیاتی یا بدون سپرده تامین معادل میزان مالیات مجاز نیست.
مطابق تبصره ماده ۱۱۸ ق.م.م آخرین مدیران شخص حقوقی در صورت عدم تسلیم اظهارنامه موضوع ماده ۱۱۴ ق.م.م یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع و مدیران تصفیه در صورت عدم رعایت مقررات موضوع مواد ۱۱۶ و ۱۱۸ ق.م.م و ضامن یا ضامنهای شخص حقوقی و شرکای ضامن موضوع قانون تجارت متضامناً و کلیه کسانی که دارایی شخص حقوقی بین آنها تقسیم گردیده به نسبت سهمی که از دارایی شخص حقوقی نصیب آنها شده است مشمول پرداخت مالیات و جرایم متعلق به شخص حقوقی خواهد بود به شرط آنکه ظرف مهلت مقرر در ماده ۱۵۷ ق.م.م رعایت مرور زمان مالیاتی از تاریخ درج آگهی انحلال در روزنامه رسمی کشور مطالبه شده باشد.
نکته- چنانچه مدیر یا مدیران تصفیه اشخاص حقوقی اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی را وفق مقررات ماده ۱۱۶ ق.م.م تسلیم واحد مالیاتی ذی ربط نموده باشند طبق ماده ۱۱۷ ق.م.م واحد مالیاتی مکلف است حداکثر ظرف مدت یک سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه مالیات متعلق را به موجب برگ تشخیص تعیین و ابلاغ نماید ولی در صورتیکه مدیران تصفیه در موعد مقرر نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننموده باشند برابر قسمت اخیر تبصره ذیل ماده ۱۱۸ ق.م.م معطوفاً به مفاد ماده ۱۵۷ ق.م.م مهلت رسیدگی و تعیین ماخذ محاسبه مالیات و صدور برگ تشخیص مالیات پنج سال از تاریخ درج آگهی انحلال در روزنامه رسمی کشور و حداکثر مهلت ابلاغ برگ تشخیص صادره به مودی سه ماه از انقضای پنج سال مذکور میباشد.
در خصوص موعد زمان رسیدگی به مالیات اشخاص حقوقی قبل از انحلال و بعد از انحلال تفاوتهایی وجود دارد که در جدول ذیل ارائه گردیده است:
تسلیم یا عدم تسلیم اظهارنامه و صورتهای مالی
مهلت رسیدگی و تعیین مأخذ محاسبه مالیات و صدور برگ تشخیص مالیات
حداکثر مهلت ابلاغ برگ تشخیص مالیات
شرکت دایر
شرکت منحل شده
شرکت دایر
شرکت منحل شده
تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان
حداکثر ظرف مدت یک سال از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه
حداکثر ظرف مدت یک سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه
حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از تاریخ انقضای یک سال مهلت رسیدگی
حداکثر ظرف یک سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه
عدم تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان
حداکثر ظرف مدت پنج سال از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه
حداکثر ظرف مدت پنج سال از تاریخ درج آگهی انحلال در روزنامه رسمی کشور
حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ انقضای پنج سال مهلت رسیدگی
حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ انقضای پنج سال مهلت رسیدگی
جرایم مالیاتی دوره انحلال اشخاص حقوقی
* مطابق ماده ۱۹۵ ق.م.م جریمه تخلف آخرین مدیران شخص حقوقی از لحاظ عدم تسلیم اظهارنامه موضوع ماده ۱۱۴ ق.م.م ظرف مهلت مقرر یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع به ترتیب عبارت است از دو درصد و یک درصد سرمایه پرداخت شده شخص حقوقی در تاریخ انحلال.
* مطابق ماده ۱۹۶ ق.م.م جریمه تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارایی شخص حقوقی قبل از تصفیه امور مالیاتی شخص حقوقی یا قبل از سپردن تأمین مقرر موضوع ماده ۱۱۸ ق.م.م معادل بیست درصد (۲۰%) مالیات متعلق خواهد بود که از مدیر یا مدیران تصفیه وصول میگردد.
مثال- شرکت کوروش در تاریخ ۲۴/۶/۸۶ با تشکیل مجمع عمومی انحلال شرکت را به تصویب رساند و در تاریخ ۱۷/۷/۸۶ انحلال شرکت در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسید. شایان ذکر است مدیران شرکت قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی برای اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شرکت اظهارنامهای حاوی صورت دارایی و بدهی شرکت را تهیه و تسلیم اداره امور مالیاتی نمودهاند. متعاقباً مدیران تصفیه اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی را تنظیم و در تاریخ ۱۷/۹/۸۶ به شرح ذیل تسلیم اداره امور مالیاتی نمودند. اطلاعات ذیل از اظهارنامههای موضوع مواد ۱۱۴ و ۱۱۶ ق.م.م و دفاتر شرکت استخراج گردیده است. ضمناً ارزش وسائط نقلیه به مبلغ ۱۹۰ ریال ماشین آلات به مبلغ ۱۲۰۰ ریال و موجودی کالا به مبلغ ۵۲۰ ریال توسط اداره امور مالیاتی تعیین شده است. ارقام به میلیون ریال میباشد مطلوب است محاسبه مالیات دوره انحلال شرکت
شرکت آرمان پرداز خبره بیش از 15سال سابقه فعالیت در زمینه حسابداری وحسابرسی وخدمات مشاوره مالی ومالیاتی
Related posts
همکاری با مشاور مالیات مناسب در شرایط پیچیده مالیات امروز ، بخشی جدایی ناپذیر از شرکت و استراتژی کلی مالی شرکت است و از این رو مشارکت تجاری باید حرفه ای باشد و بر اهداف و اهداف مشخص متمرکز باشد. موضوع مالیات و مقررات همچنان تغییرات پویایی در فضای کسب و کار ایجاد می کند ، از این رو مشاور مالیاتی مناسب در ارتباط نزدیک و نزدیک با صاحبان مشاغل و شرکت ها همراه با ایجاد یک برنامه همراهی مشاغل هماهنگ ، که شامل برنامه ریزی استراتژیک مالیاتی بلند مدت فرصتهای رشد وپیشرفت را برای مشاغل فراهم می کند.
روشهای شرکت حسابداری در تهیه گزارش مدیریتگزارشگری عامل مهمی در موفقیت شرکت است. گزارشگری مدیریت نقش ویژه ای در گزارشگری دارد. این اطلاعات تصمیم گیرندگان