همه چیز درباره مشاور مالیاتی
در این مقاله میخواهیم به تمام ابعاد و همه چیز درباره مشاور مالیاتی و یا وکیل مالیاتی پرداخته و با وظایف وی آشنا شویم. با آرمان پرداز خبره همراه باشید.
دغدغه کسب و کارها برای مالیات و اهمیت مشاوره مالیاتی
یکی از مهمترین دغدغههای صاحبان کسب و کار بحث مالیات و امور مربوط به آن است.
به این دلیل که ممکن است غافل شدن از آن تبعات مالی زیادی برای کسب و کار داشته باشد؛ به خصوص اگر اندازه کسب و کار بزرگ باشد.
در بسیاری از موارد صاحبان کسب و کار گمان میکنند مدیران مالی و حسابداران برای پرداختن به مسائل مربوط به مالیات توانایی و زمان کافی را دارند و نیازی به حضور مشاور مالیاتی در سیستم نیست.
اما ذکر این نکته ضروری است که:
- در درجه اول این افراد معمولا تا حد زیادی با فرایندهای داخلی شرکت و سازمان مشغول بوده و زمان رسیدگی به امور مربوط به مالیات را پیدا نمیکنند؛ به همین دلیل معمولا این کار را برای لحظات آخر میگذارند.
- در درجه دوم نیز، قوانین مربوط به مالیات دارای پیچیدگیهای مخصوص به خود بوده که غالبا یک مشاوره زبده و مسلط میتواند از آنها آگاه باشد و تفسیرهای مناسب را بر اساس آنها انجام دهد.
مشاور مالیاتی کیست ؟
مشاور مالیاتی یا به بیان دیگر وکیل مالیاتی فردی است که به مشتریان و موکلان خود کمک میکند تا با اخذ تصمیمات درست در زمینه حقوق مالیاتی به کاهش میزان مالیات بر اساس قوانین مالیاتی، درآمد صاحبان کسب و کارها را به حداکثر می رساند.
این افراد پس از انجام مصاحبه با مشتریان و جمعآوری اطلاعات مورد نیاز وضعیت مالی آنها و شرکتها استراتژیهایی تنظیم میکنند تا با بهره گرفتن از قوانین کسورات و معافیتهای مالیاتی به کاهش میزان مالیات پرداختی مشتریان خود کمک کنند.
نکته مهم در زمینه وظایف مشاور مالیاتی این است که وی باید این اطمینان را ایجاد کند که تمام کارها بر اساس قوانین و مقررات و به صورت کاملا قانونی انجام میشوند.
اهمیت مشاوره مالیاتی
این روزها تقریباً تمامی کسبوکارها سروکاری با مالیات دارند.
مالیات پولی است که دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت میکند. قوانین مالیاتی باعث شفافیت روابط اقتصادی شدهاند و از این نظر اهمیت بسیاری دارند.
در بیشتر کشورهای جهان مردم و کسبوکارها ملزم به پرداخت مالیات هستند. اما برای مالیات قوانین خاصی در کشورهای مختلف وضع شده است.
دانستن قوانین مالیاتی و داشتن تخصص نیازمند کسب دانش در این زمینه است. مشاوران مالیاتی کسانی هستند که این دانش را کسب کردهاند.
باید توجه کنید که اطمینان کردن به هر مشاور مالیاتی درست نیست.
برخی مشاوران مالیاتی ممکن است در زمینه مالیات به اندازه کافی متخصص نبوده و برایتان مشکلساز شوند.
اولین موردی که باید مشاوران مالیاتی به آن تبحر داشته باشند، قوانین مالیاتی است.
قوانین مالیاتی در ایران ساده نیستند و به همین دلیل ممکن است تمام مشاوران مالیاتی نیز به صورت دقیق از این قوانین آگاهی نداشته باشند.
همچنین مورد دیگری که بسیار اهمیت دارد، توجه به استثناها و تغییرات دائمی و یا مقطعی در قوانین است.
اهمیت این قضیه به قدری زیاد است که باید بدانید در صورتی که مشاور مالیاتی اطلاعات ناکافی در دست داشته باشد، میتواند با راهنمایی غلط خود برای کسبکارتان ضرر ایجاد کند.
حتماً قبل از نهاییکردن قرارداد خود با مشاور، درباره سوابق علمی، کاری و فعالیتهای وی تحقیق کرده و حتماً از او درخواست ارائه گواهینامه معتبر را کنید.
برای انتخاب یک مشاور مالیاتی مجرب باید فاکتورهایی را در نظر بگیرید.
معیار انتخاب مشاور مالیاتی
در ابتدا باید این موضوع را در نظر بگیرید که برای چه کاری می خواهید مشاور مالیاتی را استخدام کنید.
آیا مسئله ی بزرگ و پیچیده ای در زمینه ی مالیاتی دارید یا نیاز مالی شما پایه ای و ساده است.
اگر که فکر می کنید که مشکل مالیاتی اساسی دارید باید به دنبال مشاوری مجرب باشید.
راه اندازی کسب و کار، بررسی وضعیت مالیات های معوقه و پرداخت نشده، فرا رسیدن موعد بازنشستگی از جمله مسائلی هستند که نیاز به مشاور مجرب دارد.
وظایف مشاور مالیاتی
تعهدات و وظایفی که یک مشاور باید به صورت کامل و به درستی انجام دهد را میتوان در غالب موارد زیر دستهبندی کرد:
۱- تعیین دیون مالیاتی
یکی از وظایف مشاور مالیاتی این است که تعیین کند کسب و کار مورد نظر چه میزان بدهی مالیاتی دارد.
در پارهای از موارد نیز مازاد مالیاتی که نیاز است پرداخت کند را مشخص میکند.
این افراد با بهرهگیری از نرمافزارهای مرتبط و طبق دستورالعملهای مرتبط با قوانین مالیاتی مبلغ دقیق مالیات را محاسبه می کند.
همچنین در پارهای از موارد نیز ممکن است در صورت نیاز از جداول مالیاتی کمک گیرند.
۲- تحلیل مالی
وظیفه تحلیل مالی داخلی کسب و کار و فرایندهای مربوط به این موضوع بر عهده این فرد بوده و وی معمولا در تلاش است تا با انجام بهتر این موضوع و تحلیل بهتر، بتواند با دید کامل تری به مسائل مربوط به مالیات بپردازد.
در واقع در این شرایط نیاز است که مشاور بتواند با ایجاد رابطه مناسب و سازنده با مدیر مالی شرکت، حسابداران و به طور کلی پرسنل بخش مالی، از فرایندهای مالی در جریان شرکت اطلاع یافته و بتواند اطلاعات مورد نیاز خود را از اسناد مالی و ثبتهای مورد نظر کسب کند و از آنها در راستای تحلیلهای مالیاتی مورد نظر خود استفاده کند.
۳- تحلیل مالیاتی
مشاور مالیاتی خبره، فردی است که بتواند بر ریزهکاریهای قوانین موجود و موارد غیر روتین مانند مالیات بر درآمد اتفاقی آگاهی داشته باشد و بتواند بر اساس این موارد تحلیلهای مناسب مالیاتی را انجام دهد.
۴- ارائه گزارش به مدیران
یکی از مهمترین ویژگی های مشاور مالیاتی و یا وکیل مالیاتی این است که بتواند نتیجه تحلیلهای حرفهای و مناسب خود را در غالب گزارشی قابل درک و مناسب به مدیر خود ارائه کند.
در واقع انجام این کار میتواند مجموع کارهای انجام شده توسط یک مشاور مالیاتی را جمعبندی کرده و به شکل قابل فهمی برای مدیر مجموعه بیان کند.
در غیر این صورت ممکن است مدیر کسب و کار آن طور که باید و شاید بر اهمیت نقش مشاور در مجموعه خود پی نبرد.
به علاوه آگاهی کلی مدیران از فرایندهای در جریان بخش مالی و مالیاتی مجموعه آنها را یاری میدهد تا بتوانند در تصمیمگیریهای کلی دید جامعتری داشته و سیاستها و استراتژیهای مجموعه خود را با بهرهگیری از این اطلاعات تنظیم کرده و کسب و کار خود را به صورت مناسبی راهبری کنند.
برای مثال این اطلاعات میتوانند هیئت مدیره شرکت را در راستای تنظیم قرارداد خدمت مدیر عامل راهنمایی کرده تا بدانند شرح وظایف مورد نظر برای مدیر عامل و دستمزد وی را چگونه تنظیم کنند.
۵- حفظ تسلط بر قوانین و مقررات مرتبط با حوزه کاری خود
یکی دیگر از ویژگیهایی که یک مشاور یا وکیل مالیاتی با تجربه باید از آن بهرهمند باشد، حفظ تسلط خود بر قوانین و مقررات موجود در زمینه مالیات است.
به عنوان مثال وی باید اطلاعات کافی در زمینه حقوق مالیاتی را داشته باشد تا بتواند در صورت نیاز از اهرمهای مورد نیاز استفاده نماید.
و مهمترین نکته این است که مشاور مالیاتی بتواند در زمینه موارد مرتبط بر قوانین خود را به روز رسانی کند.
قوانین و مقررات مربوط به مالیات یک کشور ممکن است در شرایط مختلف و بر اساس وضعیت جاری دچار تغییر شوند.مسلما مشاور مجموعه باید از این تغییرات آگاه بوده و بر اساس آنها مالیات شرکت را تنظیم کند.
در غیر این صورت ممکن است آگاه نبودن از قانون به خصوصی منجر به زیان شرکت شود و چنین موضوع عملکرد کلی مشاور را زیر سوال خواهد برد.
دلایل اهمیت مشاوره مالیاتی و همه چیز درباره مشاور مالیاتی
مالیات به تدریج به عنوان بخش جدایی ناپذیر از هر کسب و کاری درآمده است.
شما در مقام خرید و فروش یک خودرو یا ساختمان و یا در مقام دریافت تسهیلات بانکی و یا دریافت پروانه کسب و یا تأسیس شرکت و یا واردات و صادرات یا ارث و تقسیم و اموال بجا مانده از درگذشتگان و… با مالیات سر و کار خواهید داشت.
بخش بزرگی از زندگی ما امروزه، درگیر مالیات است به طوری که تقریباً هر فعالیت و یا عملی که انجام می دهیم (از خرید و فروش اموال گرفته تا تقسیم ارث و میراث) قسمتی از آن جنبه مالی و مالیاتی دارد.
با توجه به گستردگی حوزه فعالیت های اشخاص و از طرفی، زیاد بودن مشغله ها و کمبود وقت، نمی توان انتظار داشت که هر شخص، به تنهایی بتواند به حل و فصل مسائل مالیاتی اش بپردازد.
بنابراین اینجاست که اهمیت مشاوره مالیاتی نمود پیدا می کند و شخص نیاز پیدا خواهد کرد که از افراد متخصص، مشاوره مالیاتی بگیرد.
وکالت وکیل مالیاتی یا مشاوره مالیاتی در واقع خدمتی است که توسط مشاوران مالیات ارائه میشود.
مشاوره مالیاتی به شما کمک میکند تا از معافیتهای مالیاتی و یا تخفیفهای دولت آگاه شوید.
همچنین با بهرهمندی از مشاوره مالیاتی این اطمینان را خواهید داشت که کسبوکارتان به صورت ناخواسته دچار تخلف مالیاتی نشده است.
نقش مشاور مالی در برنامهریزی مالیاتی
نقش مشاور مالی چیست؟ آیا میدانید بر شرایط مالی شما چه قوانینی اعمال میشود؟ یا در چه نوع سرمایهگذاریهایی مالیات بیشتری پرداخت میکنند؟
وکیل مالیاتی یا مشاور مالی پاسخ این سوالات را میداند.
آنها میدانند چه سرمایهگذاریهایی بیشترین تاثیر را بر مالیات میگذارد، چه زمانی و چه مقداری باید پرداخت شود.
مشاوران به شما کمک میکنند تا در شرایط پایدار بمانید. مشاور مالی باعث صرفهجویی در زمان و انرژی شما میشود.
حال صادقانه پاسخ دهید، آیا فکر میکنید میتوانید ساعتها وقت بگذارید و انتخاب درستی درباره طرح سرمایهگذاری مناسب داشته باشید؟ یا بتوانید با برنامهریزی درستی تعادلی بین بودجه و هزینههای خود برقرار کنید؟
ما حتی اگر محدودیت زمانی هم نداشتیم، حتما آن را برای سپری کردن زمانی با خانواده اختصاص میدادیم. ممکن است ساعتها وقت بگذارید به دنبال تعاریف و معانی و اصطلاحات مرتبط با این موضوع بگردید، اما مشاوران حرفهای اینکار را نمیکنند.
آنها کارشان را بلدند و در نصف زمانی که شما برای شروع کار صرف میکنید، کار را به سرانجام میرسانند.
دلایل اهمیت استفاده از مشاور مالیاتی در امور مالی
هدف از راهاندازی یک کسب و کار چیست؟ صاحبان کسبوکارهای مختلف با ایجاد شرکتهای گوناگون به دنبال ایجاد ارزش افزوده برای خود و مشتریانشان هستند.
از همین رو هرچه میزان سود عایدی یک شرکت بالاتر باشد، آورده مالی صاحبان کسبوکارها نیز ارتقا پیدا میکند.
اگر این مهم اتفاق بیفتند، چرخه اقتصادی شرکتها بهدرستی شکل میگیرد.
برای تحقق هدف کسب سود بیشتر در یک شرکت، در وهله اول باید نسبت به حراست از سرمایه مجموعه دقت فراوانی اعمال شود.
مجموعهای از راهکارها برای این منظور پیش روی صاحبان بنگاههای اقتصادی است.
یکی از این موارد، مالیات سالانه است که باید به دولت پرداخته شود. از نگاه بسیاری از فعالان اقتصادی، مالیاتی که برای شرکتشان توسط سازمان امور مالیاتی تعیین میشود، عادلانه نیست؛ چراکه مشاهده میکنند بسیاری از شرکتهای همتراز، مالیات کمتری را در سال پرداخت میکنند. اما چرا چنین اتفاقی رخ میدهد؟
مشاوره مالی و مالیاتی دقیقاً همان وجه اختلاف میان این بنگاههای اقتصادی است.
وکیل یا مشاور مالیاتی که در این حوزه از تخصص کافی برخوردار است، با علم به قوانین موجود تلاش میکند تا از اموال و داراییهای شرکت در راستای کاهش پرداخت مالیات حراست کند.
همه چیز درباره مشاور مالیاتی
به طور کلی می توان گفت که مشاور مالیاتی، وظیفه ی امور مالیاتی یک شرکت را به عهده دارد.
مشاور مالیاتی در واقع فردی است که اطلاعاتی در رابطه با امور مالی و حسابداری دارد. یک مشاور مالیاتی تلاش می کند که مالیات را در چهار چوب قانون به حداقل برساند.
مشاور مالیاتی درصدد است که با بررسی های هزینه های مربوط به شرکت سود شرکت را به حداکثر برساند و هزینه های را به حداقل برساند. بنابراین انتخاب یک مشاور مالیات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
یکی از وظایف مهمی که یک مشاور مالیاتی انجام می دهد این است که به پرونده های مالیاتی شرکت ها رسیدگی کند و مشکلات آنها را در مراجع قانونی حل و فصل نماید.
صاحبان مشاغل هر سال در یک زمان خاصی اظهارنامه مالیاتی پر می کنند و آن را به اداره ی مالیات ارسال می کنند.
در مواقعی ماموران مالیات اظهارنامه مالیاتی شرکت را رد می کنند و رقم دیگری را به عنوان مالیات برای آن شرکت در نظر می گیرند.
یک مشاور مالیاتی به لحاظ حقوقی یک وکیل نیست ولی می تواند در پرونده های مالیاتی با گرفتن وکالت از سوی شرکت ها به دفاع از اظهارنامه مالیاتی شرکت بپردازد.
وظیفه مشاور مالیاتی این است که از اظهار نامه ی مالیاتی شرکت دفاع کند.
بنابراین بخش مالی یکی از مهم ترین قسمت ای یک شرکت است و اگر مشکلی در این زمینه ایجاد شود، اختلالاتی در همه ی قسمت های شرکت به وجود می آید.
لذا استخدام یک مشاور مالیاتی لازمه ی هر شرکتی است. در واقع مشاور مالیاتی با داشتن اطلاعات در زمینه ی عملکردها ی مالی شرکت ها و اظهارنامه های مالیاتی، می تواند بسیاری از مشکلات مالی شرکت ها را حل و فصل نماید و تصویری از آینده را برای سرمایه گذاران و مدیران شرکت ها ترسیم کند.